~Bila Budak Rumah Buat Hal~



Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

Apa perasaan anda bila hampir 2 bulan salah seorang dari budak rumah pulang ke kampungnya,  kemudian diam seribu bahasa, tidak memasukkan duit sewa rumah, tidak menyatakan yang dia mahu keluar dari rumah itu, dan tidak datang mengemas@ mengambil barang-barang serta pakaian yang ditinggalkan di rumah anda…. Dan apa yang akan anda buat bila jawapan akhir yang anda dapat..


“Saya mintak maaf saya tak dapat tinggal sana lagi, saya dah berhenti kerja, saya takde duit nak bayar sewa rumah ”


APA YANG PERLU KAMI BUAT……...?????

a) Senyum sambil halalkan duit tersebut @
b) Tunggu dan terus menunggu sampai dia bayar @
c) Campak barang-barang yang dia tinggal ke luar rumah @
d) Pergi serang rumah mak dia..



Notangan: Buat Baik Berpada-Pada,  Buat Jahat Berkali-kali…



44 comments:

Tukang Karut said...

erkkk... kita cincang dia hidup hidup!

Cik Bambam said...

ala2 kes CB yg x byr duit kutu.. syp seribu bahasa.. ambil brg dia kita jual..~!! wahahahhaha.. untung bahagi sama rata.. ehhehe

khaifaiz said...

mungkin dia betul2 terdesak... tp agak2 la tak bayar langsung...

dill said...

erk. parah kes ni.

dill.

aimi said...

sound dye secare halus akak... x pon cmpk je brg2 dy keluar uma 2... wt bundle blh ganti balik duit akk hihihihihihi

Ct Aja said...

@Tukang Karut

2 la ade gak rasa nak tiru Mona Fendi

Ct Aja said...

@Cik Bambam

"kita"?? hahhahhaha, barang2 die tak byk kalu jual xtau laku ke idakk.hihi

Ct Aja said...

@khaifaiz

kitorg dah brtilak ansur utk bulan prtama, tapi bln kedua rase cm di permainkan lak..

Ct Aja said...

@dill

Luka di hati la parah dr kes ni, cewah bermadah gitew..

Ct Aja said...

@aimi

da byk msg send bkn setakat halus tp kasar pun dah diam x balas...

littledolphin said...

datang rumah mak dia

Lea Isnawi said...

bako je brg2 die tu

Totie@Tomy said...

akak pernah terkena macam ni dulu..tak baik buat kat orang mcm tu..menyusahkan orang..kalau nak pindah bincang dulu..bukan buat mcm tu..ni di kira menyusahkan org lain..

Ct Aja said...

@littledolphin

agak2 lemah jantung tak mak die..hihiih

Ct Aja said...

@Lea Isnawi

kalau boleh nak bako dgn tuan die skali..

Ct Aja said...

@Totie@Tomy

itula akk sy tak kisah pun nak kuar, tapi gtau la awal2, amek brg pastu blah..settle kan...

syahirooAhmad said...

Lebih elok wat dono~ :P

saya pilih A.. sometimes kita kene bertolak ansur/mungkin skrg mmg betul dia ada masalah kewangan.. sian dia... bayangkan kalau kita ditempatnya...

InsyaAllah.. banyak pahalanya.. :)

msredcheesecake said...

bersangka baik lagi baik... mungkin betul dia sedang susah... pack je brg dia letak satu sudut... duit sewa tu, walaup pun stress, cubalah halalkan...

Nizam Ijam said...

sabo2..hehe

Ct Aja said...

@syahirooAhmad
ermm mungkin jugak..cuma skrg ni tgh mrh lg..insyallah da ok saya cuba..

Ct Aja said...

@msredcheesecake

a'ah walaupun rasa nak cincang2 je bdk 2, tapi takde la sampai nak cmpak bnrnya, tpi 2 la skang tgh marah lg... insyallah saya cuba..

Ct Aja said...

@Nizam Ijam

sedang mencari ketenangan...

msredcheesecake said...

msred tag dia... hheee.. have fun k...

http://msredcheesecake.blogspot.com/2011/11/bila-ditanya-saya-akan-jawab.html

Eda Latiff said...

campak je brg2 dia..pastu bako...hehe...kejam tak?..hehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

errr..akak penah lalui zaman hidup menyewa dgn rakan-rakan nih..


pd akak kan..kita kena bertolak ansur lah..jgn smpi nk campak brg dia keluar rumah..mcm x baik jek kan..ini masa dia susah..masa kita x tahu bila..


dia dh ckp dia x boleh tinggal dgn korang lagi so mmg dia takkan bayar sewa lah tu..jd berilah tempoh utk dia kemaskan barang dan korang cecepatlah cari rakan sewa yg baru..


akak dulu ms menyewa siap budak rumah nk tolong bayarkan sewa lg sbb akak nk keluar sbb dh berhenti kerja..diaorang kalau boleh x nk kehilangan kawan..terharu akak ms tu..

Fadzli Amir said...

Susah gak kan kalu kena macam tu...bak kata org, ditelan mati mak, diluah mati bapak....
Cuba dulu call dia, tengok macamana...

fazrulnoor said...

saya cadangkan jawapan d. serang rumah mak dia + boyfrens dia

aimie amalina said...

aigooooo
ade pulak cm ni
senang2 je ye..ish2..

kene suh die bayar jugak
lambat2 pon x pe
x pon sikit2 pon xpe

ish2...

onie said...

jawapan aku d... tanya mak dia ja,anaknya payah sangat,tau nyusah kan orang,oh yaa,mungkin kita tatau apa problem sebenaq dia...tapi cuba face it with mom dia..

Daddylicious said...

apa kata kita 'bako' jer...hehe

Ct Aja said...

@msredcheesecake

mekasih msred..nanti sy jawab k..

Ct Aja said...

@Eda Latiff

hahaha, kejam sikit je..hihihih

Ct Aja said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

ermm kktrg sbnarnya tak kisah akk kalau dia nak kuar pon... tapi krg2nya bgtau... ni diam je 2 bln ni smpaila ktrg berkeras sikit baru cakap taknak ddk...

Ct Aja said...

@Fadzli Amir

dah en fadzli...tapi xd jawapan dah pastu..

Ct Aja said...

@fazrulnoor

huhuhuhu, sblm 2 kn check dlu mak die ade pnyakit jantung tak..kikiikii

Ct Aja said...

@aimie amalina

tula...bagi peluang nak tgk sejauh mane..

Ct Aja said...

@onie

emmm tak pernah jmpa dgn parents dia sbnrmya...2 yg pk byk kali..

Ct Aja said...

@Daddylicious

bako brg ke bako tuan die..hihiih

delarocha said...

halalkan aja sewa umah tu. takpun barang2 yang dia tingalkan tu lelong depan umah..ahakss

ada org nak beli ke?

ILA HonEyBuNNy said...

kena pergi minta neh..jangan bagi muka...heheh....

nanti dia buat perangai y sama dekat org lain lak..

Juliet_iRa~" said...

huhuhu...

kesian plak..

tp dia pon nape xckp kan..

aishhh..

nik rosmawati said...

jual jea barang dia..hehe
mintak la dia byr.tak dapat bayar penuh byr la ansur2.

BHAIHAQI COOL said...

Ohhh~~ mmg ptut kna belasah je ni ,beri pengajaran kt dia . Tapi kalo dia tunjuk mka seposen , x pyah la pukul :P

Nurnajwa KZ said...

Hehehe, buat jahat berkali kali XD

Yeah!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...