"ORANG KELANTAN"



Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia…


Dah lama rasanya tak berkesempatan nak up date blog, dah lama tak blog walking..tambah-tambah PC kat office buat hal, hari ni terpaksa pikul laptop datang kerja…..


Dalam kesibukan merayakan hari raya haji, hari ni baru teringat tentang Anugerah Skrin yang bosan tempoh hari, nak gak tengok apa komen penonton, so buka la beautiful nara…. Skali terjumpa gossip goal keeper Kelantan + Aweks + Botol Arak… Malas nak bergosip dekat sini, lantakla betul ke salah ke itu urusan ko dengan Allah… Cuma agak terkilan bila ada sesetengah manusia ni yang mengaitkan isu ni dengan “Orang Kelantan”…. Antara komen-komen yang menyakitkan…



(1)    “muka merah padam cm j**** beruk boleh plak xngaku minum arak kah3 orang2 kelantan yg sememangnya orang kg bodo taktau ape boleh la ko bodoh2kan”

(2)  “Kelantan dtg KL mesti mcm ni..poyo lebey”

(3)  “puak2 kelantan mmg cm neh..maklumlah klate xdak tmpat hiburan ye dak.dt KL poyo je. Kelantan negeri paling mundur dan rakyat Kelantan paling teruk di Malaysia”

(4)  “Betina and jantan Kelantan memang mcm tue..hodoh perangai dia..tak ingat mak bapak kat kampung”



Orang kata kerana Nila setitik rosak susu sebelanga….Memang saya tak nafi ada mereka yang lupa diri, tapi bukan semua…Saya 8 tahun merantau tapi tak pernah nak jejak kan kaki ke tempat camtu….Sedih rasanya baca komen-komen ni… Tak kisahla apa pandangan orang tentang Kelantan, tapi saya tetap bangga di lahirkan di sini…… 



27 comments:

bloghok said...

wahh..gud gurl...haha

aimi said...

sabar lah akk... mmg aimi nagku ade je... mne2 bdk pon kt u 2... dtg k.l blagak giler..... pdhal kite taw asl usul dye..... yg dok komen2 g2 tu.. x smestinye dyorg bdk baik kn..... =) aimi tetap sokong kelate... i love kelate =)

Tukang Karut said...

patutnya peribahasa tu ditukar...

kerana susu setitik takkan mencantikkan nila sebelanga...

Lieyanna Esmeralda said...

mereka yang komen sedemikian x sedar...kita, hamba sama darjatnya di sisi Tuhan...yg mmbezakan, keimanan...tak kira datang dari negeri mundur atau moden...negeri moden, tapi iman xde, sape dia di sisi Allah??

I'm kelantanese too...and im proud of that :)

BHAIHAQI COOL said...

hehe~~ saya dah 3 thun merantau , Alhamdulillah , x pernah gk jejak kaki ke tmpt mcm tuu :P

Tea said...

Sebenarnya itu sikap individu...

Buruk pd negeri..

budak penjara said...

panas kepala der baca komen yg diskeraip sal kelantan ni

ikatankasihku said...

sedih jugak...mulut org tk boleh di tutup

dill said...

chill aja! bukan semua mcm tu. kawan2 knal kite sape kan :)

dill.

Hardy Boy said...

saya pun org kelate jugak. tp lantok la dorang nak ckp ape, mcm la yg bcakap tu lagi lg bagus daripada kita.hahahaha...

KhaiRin said...

biar la org kata cm tu yg penting kita tahu kedudukan hati kite...

delarocha said...

biarlah apa org nak cakap. yg penting jaga diri sendiri.

Totie@Tomy said...

tak semua org kelantan macam tu...harap yang melakukan dosa berubah kepada kebaikan.

naga said...

Selalunya orang yang mengutuk tu lebih teruk dari orang yang dikutuk.
Perangai tidak melambangkan kenegerian. Saya suka kelantan n ramai kawan guru kelantan, baik2 belako. Insyaallah cuti kali ni nak ke Kelate. Nak tonton dikir barat life,selamani tengok You tube je...

ILA HonEyBuNNy said...

tak baik la mereka kata begitu..

mana2 negeri pun sama ja kalau perangai tu....bukan salah negeri tu kan...wakkka

ila kawan dgn org2 kelantan baik2 ja...;-)

nik rosmawati said...

saya bangga jadi anak kelantan :)

fazrulnoor said...

mmg banyak org kelantan yg kat kl terutamanya kl selangor la yang perangai x disukai org..tp betul tu, xkan nila setitik yang lain jd mangsa. org lain2 kan..ade gak yang baik dan bole jd kawan :) biase la..kne tempias dek org lain

khaifaiz said...

sabar je la... asyik nk dgr kata org... kata-kata kita ni bila plak org nak dgr

Cik Bambam said...

betol lar aja.. sbb nila setitis.. rosak susu sebelanga kan.. mmg tak dinafikan certain kelantanese mmg ada mcm tuh.. but negeri lain pon ada.. dorg dok pandang org kelate sbb bajetkan semua patuh ngan Islam.. :)

aja.. CB tag awok ek!

http://www.cikbambam.info/2011/11/segmen-santai-blogger.html

MamaEma said...

terpulang kepada nawaitu seseroang itu...

msredcheesecake said...

Dia buat salah, marah dia la... Nape marah kelantan pulak kan? Tak paham tul...

aiman fanboy k-pop said...

dont be sad kak......in short,kita tak boleh menilai org ats "kenegerian",minat or etc........kna dr hati budi ..tulx??
errrmm...kita tak bole nak tutup mulut org....

apalah diorg nih???aiishh...

aleen aiden said...

aihh orang kite nih suke sangat bersifat kenegerian.kalau salah pun,die sorang yg salah,janganla babitkan org lain.kan?hee

Papa Mifz said...

biaso la mulut2 org nih kito payah nak control..abaikan ajer..

El-Janna said...

xpela kak yg dok komen tu bukan betul sgt

syahirooAhmad said...

kelantan best.. mmg best... suke jenjalan sana.. dari segi orgnye.. mungkin agak kenegerian.. :) tapi itu bagus! itu maknanya mereka cintakan budaya dan negeri mereka..

cuma kita kan satu malaysia.. so layan sama rata ye.. :)

aimie amalina said...

ayoooooo
boleh pulak kaitakn dgn owg kelantan
ish
mana bole cm tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...