~DERMA~


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


Tempoh hari sempat interview seorang student dan seorang staff, tapi bukanla secara formal, secara spontan sahaja… berdasarkan penyelidikan spontan, baru la saya tahu, rupanya cara menderma orang-orang India & Cina berbeza dengan Orang melayu a.k.a Orang Islam…



Kebiasaan orang islam, apabila mengutip derma untuk anak yatim atau orang susah, Si Penderma akan menderma seberapa banyak wang mengikut kemampuan. Kemudian duit tersebut akan sampai kepada Si Penerima tanpa mengetahui siapa yang menderma dan berapa yang didermakan…



Tapi berbeza denga orang India @ Cina… Setiap penderma perlulah menulis nama mereka beserta jumlah wang yang hendak didermakan.. Hasil kutipan akan diberikan kepada Si Penerima beserta dengan senarai nama dan jumlah yang didermakan tadi..Ia bertujuan supaya suatu hari nanti, jika sesuatu terjadi kepada Si Penderma,  Si Penerima akan membayar balik@ menderma,  setimpal dengan jumlah yang telah dikeluarkan oleh Si Pemberi tersebut…. Cara ini juga digunakan dalam acara perkahwinan iaitu pemberiaan Ang Pau…









37 comments:

Nurnajwa KZ said...

Haha, nmpk sgt la tak ikhlas

Tea said...

Ayo itu mcm bayaran, dpt resit..

ikatankasihku said...

mcm hal2 :)

fazrulnoor said...

mcm tu ke

asfira aminuddin said...

kira macam si A dah tolong kita, but bila si A susah, kite kena tolong balik la yee. hehe, i tatau nak comment apa sbb tatau ia sesuatu yg baik or not :)

BHAIHAQI COOL said...

Yang penting Iklas dri hati yg suci ~~ :D

Umie Artoqiemie said...

ehh macam tu ke?..
apekejadahnye menderma tulis nama..

Daddylicious said...

hehe...baru org tahu ....

Cik Bambam said...

derma guarantee namanya tuh! kkekekeke

Rashid said...

uiss iyake begitu? baru tau le ..

ejulz said...

owh.. camtu rupanya..

Prince Halilintar said...

ooo..mcm tu ek..hehe

KhaiRin said...

cm x ikhlas jer

Puding Karamel said...

each with their own belief.

salam kenal ^^

msredcheesecake said...

derma mengharapkan balasan...

semutsengal said...

Ketidak ikhlasan tu ketara.


LALLALALALALALA

Totie@Tomy said...

tak dapat pahala pun..

delarocha said...

macam tu pulak ye

ILA HonEyBuNNy said...

lain sungguh cara dermanya....ayooo...hehe

Papa Mifz said...

ish mcm tu ka..polik...

ekabukanmakcikkau. said...

ohhh cenggitu ghupenye

naga said...

Mereka menderma bukan umtuk pahala tapi untuk balasan sedangkan kita menderma hanya untuk pahala.
Salam Aidiladha.

Muhammad Burn said...

Kesimpulannya?

MIMIE AIZA said...

wahhh.. baru tau benda ni

syahirooAhmad said...

ye ke?? aiyooo~ gini pun ada ke... lebih kurang cam main kutu je...

aleen aiden said...

woahhh lebih kurang macam "hari ni kau susah aku bagi kau 100hengget..sok2 aku susah pulangla balik 100hengget aku bagi tu.." kan?heee

dhiera said...

uik,, baru tahu~

aimi said...

pelik nye....

khaifaiz said...

nampak mcm konsep ikhlas tu tak ada kalu dipraktikkan dlm islam

MamaEma said...

owh..baru tahu

Ihsan Arifin said...

tak kisah ikhlas tak ikhlas yang penting derma. derma kepada yang berhak :

Lea Isnawi said...

ohh..mcm tu pulak ke

wahida said...

ish ish...pelik betul cara derma dorang yer...

Nizam Ijam said...

aik..yer ker???ish2

budak penjara said...

sistem yg menarik gak..hehe

nurkaloi said...

owwwhhh giteewwww
memang berbeza
name punn bukan islam kan heheh

aimie amalina said...

hohohoho
cenggitu pulak
baru taw gak ni
hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...