IBUBAPA @ SUAMI/ISTERI ???


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia


LELAKI SEBAGAI SUAMI ATAU PEREMPUAN SEBAGAI ISTERI……….berjalan lah ke 1000 pelusuk dunia, pilih sahaja di mana-mana, dengan sekali lafaz dia menjadi seorang ISTERI atau SUAMI… MATI???? BERCERAI??? Cari lagi dan lafaz lagi, SUAMI atau ISTERI silih berganti, antara mahu atau tidak, itu pilihan  masing-masing..


TAPI…



Lelaki sebagai AYAH atau Perempuan sebagai IBU…. Berjalan la ke 1000 pelusuk dunia…. Tiada manusia yang dilahirkan dari 1000 rahim IBU, tiada manusia yang dihasilkan dari 1000 sperma AYAH…… MATI??? BERPISAH??? Memang tak de galang ganti, mahu atau tidak, dialah IBU, dialah AYAH



OLEH ITU..



Sebelum mendirikan rumah tangga… fikirla baik-baik, selidik betul-betul, adakah SI SUAMI atau Si ISTERI itu boleh membawa kebaikan dan kebahagiaan dalam rumah tangga, kalau dari awal dah nampak tak dapat nak terima keluarga anda, jangan berani mengambil risiko,sebelum syurga anda berubah di bawah kaki si suami (bagi perempuan)… INGAT!!!!  SUAMI ATAU ISTERI BOLEH DICARI, TAPI TIDAK UNTUK IBUBAPA…




Tanpa mereka siapala saya…. Bila di renungkan balik gambar-gambar mereka dari dulu sehingga sekarang, memang banyak perbezaan…. Yup…we are growing up, while they are growing old… hargailah mereka semasa mereka masih ada……




Notangan: Tiba-tiba rasa rindu dan banyak “hutang” yang masih belum “langsai” dengan mereka…






40 comments:

aimi said...

ank yg baik :)

syahirooAhmad said...

betul! konflik antara isteri dan keluarga...

Muhammad Burn said...

Smpai bila pun xkan lgsai... nk mngis plak rasa. adoi.

Gen2Merah said...

betul3x... nak cari pasangan biarlah yang menghormati orang tua kita kan.. banyak kes penceraiaan sebab tak sebulu dengan mertua....

cinta ibu bapa sepanjang hayat

Tea said...

Jgn anggap hutang... Ikhlaskanlah dgn kasih sayang segala yg termampu kita baktikan kerana mereka juga ikhlas untuk kita...

Tukang Karut said...

terkesan aku yang dah tak lama lagi dah ni...

semutsengal said...

aku lambat lagi nak kawen.


HAHAHAHAHAH

nurkaloi said...

oh ayah oh ibu
love love
memang tiada pengganti

MamaEma said...

rindu dekat abah..

dengan mom dah jumpa malam tadi...

Cik Bambam said...

ermmmm.. every person kat mukabumi ada peranan masing2.. smua penting kot.. :)

asfira aminuddin said...

like like. ibu dan ayah tiada gantinya :)

Prince Halilintar said...

setuju dgn pandangan aja ni..

ibubapa pun kene utamakan....byk jasa mereka pada kite..=)

Eera Shera said...

cari la pasangan yg boleh terima keluarga kita seadanya

Umie Artoqiemie said...

solehah,,

bloghok said...

wah,,,solehAH2..FEWITTTTT

yang post aku tu ko klik ler kat post tu n letak url.

dill said...

alamak. rindu famili. nak balik!

dill.

Papa Mifz said...

setuju...selagi mereka masih ado jago la hati mereka...

Nizam Ijam said...

bahagia mereka :D

ejulz said...

betul3..

wahida said...

rindu dgn arwah ayah...

aimie amalina said...

huwaaaaaaaaa
T____________T

betooll!
selalu terpikir
nanti kalo kan..
dah kawin
tetibe sakit..kalo teringat kat ibu ayah yg selalu ubatkan cm kecik2 dulu
cm ne..wuwuwu

KhaiRin said...

yg penting jgn smpi hilang rs hormat kite kpd mereka..

Daddylicious said...

bila org dewasa berbicara...hehe

Totie@Tomy said...

seronok teringat masa berkahwin dulu..hehe kenangan terindah..

msredcheesecake said...

msred pernah cakap terus terang ngan mr hubby, apa pun msred lebih saygkan mak msred dari dia... mak msred sentiasa lebih, kalau terpaksa memilih, pilih mak. salah ke tak?

Ihsan Arifin said...

tidak tinggal solat, itu sudah cukup gembirakan hati kedua ibu bapa :)

dhiera said...

berfikir sebelum bernikah~

ILA HonEyBuNNy said...

ya setuju....

bukan sng nak cari bakal suami neh...bakal imam kita..

hati2 dalam memilih..

kasih ibu bapa tiada tandingan di muka bumi neh...tanpa mereka siapalah kita..;)

ILA HonEyBuNNy said...

ya setuju....

bukan sng nak cari bakal suami neh...bakal imam kita..

hati2 dalam memilih..

kasih ibu bapa tiada tandingan di muka bumi neh...tanpa mereka siapalah kita..;)

ILA HonEyBuNNy said...

ya setuju....

bukan sng nak cari bakal suami neh...bakal imam kita..

hati2 dalam memilih..

kasih ibu bapa tiada tandingan di muka bumi neh...tanpa mereka siapalah kita..;)

Miz Novexx said...

waaa... homesick baca entri ni, saya nak balik rumah!!! ( padahal semalam baru sampai kolej ) :D

~SaL IjOu~ said...

mintak2 dpt posting kat negeri sendiri..mau berbakti pada mak ayah dengan lebih dekat.huhu

budak penjara said...

tp de gak yg menyamar wt2 suka kt keluarga kita sebelom kwen..bila dh kwen..haram..cmne tu??ehehe

ikatankasihku said...

ayah dan ibu, mereka lah yang terbaik di dunia ini...

Niena Pengembara Ilahi said...

hmmm smoga mndapat suami yg boleh memimpin,cukuplah itu bgi sy

ⒷⒽⒶⒾⒽⒶⓆⒾ said...

Hurmm~~ Ibubapa saya bnyk bantu saya ~~ tpi saya lum lgi bantu mereka :D

aleen aiden said...

nak like nak like!!hee

Abg Stalker said...

:)sama2 la menjadi yg soleh dan solehah kepada ibu bapa.sampai kita mati pun x dpt balas budi mereka.

EpoLღKekunangpelangi said...

Selagi ibu ayah ada lagi, hargailah sebaiknya. kan? :)

delarocha said...

masih belum terlambat untuk membalas budi mereka

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...