PERMOHONAN SKIM AMANAH RAKYAT 1 MALAYSIA


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

Lepas dari bantuan RM500, skang ada plak Skim Amanah Rakyat..Asalnya tak faham sangat macam mana nak menyertai SARA ni, kebetulan tadi kakak kat office ajak teman pergi tanya pasal SARA ni, so skang nak kongsi dengan siapa yang belum tahu….






Pertama sekali nak ditekan kan, SARA ini untuk orang yang dah berkahwin sahaja yang berpendapatan kasar antara RM500-3000…Bagi yang menerima SARA ini perlulah membuka 2 akaun, iaitu (i) Akaun Maybank {sekiranya anda membuat permohonan di Maybank} dan (ii) Akaun 1 Malaysia….


(i)AKAUN MAYBANK
Setelah permohonan di luluskan, RM5000 akan dimasukkan ke dalam akaun Maybank. Tetapi duit tersebut hanya boleh dikeluarkan selepas 5 tahun. Pembayaran balik sepanjang 5 tahun adalah RM84 sebulan..


(ii)AKAUN 1 MALAYSIA
Bantuan RM 134 akan dimasukkan setiap bulan dalam akaun 1 Malaysia sehingga tempoh 5 tahun iaitu sehingga duit pinjaman RM 5000 dikeluarkan.


Kesimpulannya, bila ditolak di tambah, tak yah susah-susah fikir macam mana nak bayar setiap bulan. Guna je duit RM 134 yang diberi dalam Akaun 1 Malaysia untuk bayar pinjaman Maybank RM84, maka lebih lagi si disitu RM 50 untuk dibuat belanja… 


TAPI INGAT, “PERMOHONAN AWAL DIDAHULUKAN”… 50% Bumiputra, 30% Cina, 15% India, 5% Lain-lain…So Sape cepat die dapat……




15 comments:

aimi said...

saya layak x?? ahahahahahah

khaifaiz said...

sy layak x ek

Ct Aja said...

layak...sempat lagi kalau nak kawin...hihihiihi

N'yue said...

nyue ag xlayak 2...ehem2...kne kawin cepat ni :P

mohamad rivai said...

SARA?

Suku, Agama, Ras & ANTAR GOLONGAN?

Tea said...

Kawenlh esokkkk

KhaiRin - anies said...

mati2 igt ni skim yg membantu utk bleh bli umah tu...

nik rosmawati said...

layak la kalau kira gaji sendiri.kalau campur en hubby mmg tak layak..huhu

dill said...

alamak. blum kawen la pulak

dill.

Tukang Karut said...

kalau pergi bank pun, borang tu confirm masuk tong sampahnya... hohoho... ini la nasib...

semutsengal said...

ala,

mentang mentang baru kawin.


AHAHHAHAHAH

ikatankasihku said...

akak pon nak apply nanti, tq share infi ni , ja :)

fazrulnoor said...

sgt2 terima kasih dan sgt2 bagus penerangan ini :)

Papa Mifz said...

pado yg layak jgn lepaskan peluang nih....

Cik Bambam said...

CB x kawen x layak ar??!! ceskek! huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...