Benarkah LELAKI Kelantan PANAS BARAN??


Salam Satu Malaysia

Pengenalan pada tajuk di atas, bukan bertujuan untuk berdebat, tapi hanya untuk berkongsi. Betul ke lelaki Kelantan Panas Baran??? Orang kata bila kita nak jauhkan diri dari sesuatu perkara, semakin dekat ia dengan kita.. Sesuatu yang kita tanam taknak dalam kotak fikiran, yang itula akan melekat nanti.. Samala macam saya.. dulu saya taknak kahwin dengan lelaki Kelantan, sebab saya takut....tapi sekarang dah hampir ke jinjang pelamin pon dengan seorang jejaka dari Kelantan..

(Yg penting saya bahagia dengan si Dia)


Tujuan utama saya menulis hanyala untuk mengenal tunang saya dengan lebih mendalam, juga teman-teman seangkatan.. Dari penilaian saya, Lelaki Kelantan ni memang garang, tapi garang bertempat, pendek kata "kau tak kacau aku, aku tak kacau kau" ... Betul ke???

So ape perlu buat kalau berpasangan dengan yang panas@garang ni??


Perlu ke ikot anginnya??

Atau perlu ke mengubahnye??

Or buat2 tak tau ajerk??



19 comments:

dill said...

tak tau lak aja. saye tak ramai kawan laki. huhu

dill.

hantu said...

tunggu dia down dulu..cakapnya jangan dilawan dulu,nanti dia ok la tu...rasenya la ;)

EZAD AMIR @ DaRk ViRusZ said...

1st,semua mnsia ada sifat marah..tapi jnis yg tak pndai kawal sifat marah tu dipanggil garang..

mcam mne nak kawal sifat garang ni??
sperti yg cik aja ckp tunang cik aja garang bertempat,mkne nya kalau kita tak buat salah,dia xkan marah la..

so,kesimpulan nya,jgn buat salah..

ek,btw,ni cara nak tangani sifat panas baran plak..
Abaikan mereka buat seketika.dan bagi masa untuk si dia berfikir apa salah yang telah dilakukannya.Dalam kata lainnya, tidurlah secara berasing. Kemudian pujuklah dia kembali dengan kata2 yang manis2. eceh.

Berdoalah semoga dilembutkan hati mereka..
- Banyak ayat pelembut hati di dalam Al Quran yang boleh diamalkan, contohnya ayat 128-129 Surah At-Taubah , Ayat 30-31 Surah AnNaml, dan banyak lagi.

zie said...

xtau la kak aja..kalau lelaki pahang sumer baik2..hahaha

nureenina said...

maybe garang bertempat je kot~ :)

Ct Aja said...

@dill

hi3... xpela, thanx coz snggah bc...

Ct Aja said...

@hantu

Ermm mungkin sy ni degil sgt kot...hi3.. ok pasni sy cb..thanx..

Ct Aja said...

@EZAD AMIR @ DaRk ViRusZ

wah manusia xdpt lari dr bt silap, termasukla sy sndri...hi3...

pape pon thanx bg tips yg byk tu... hrgai sgt2..

Ct Aja said...

@zie

ehem ehem... yeke ni zie... kenangan paling pahit akk, couple dgn org kuantan....hi3... tp tak semua cm2 kot...hi3

Ct Aja said...

@nureenina

ermm yg plg pntg kn tahu main angin kan..mekasih snggah...

Fadzli Amir said...

Salam....ni kalau aku komen nanti menimbulkan kemarahan ni...hehehehe.....memag aku ramai kawan org kelantan, sebab masa kat U dulu pun ramai, masa praktikal pun buat kat Kelantan ( pengkalan Chepa )kawen pun org kelantan ( tapi bukan jumpa kat kelantan tapi jumpa di Penang )
Aku rasa mana2 mana pun sama je, semua ada baik, buruk, marah, lembut....Yang membolehkan org kelantan nampak sangat kemarahannya sebab bahasa/loghat dia ( bagi aku la ) sebab kalau dia marah memang sah kita tahu dia org kelantan, sebab loghat dia. kalau org perak ke, org selangor ke, org johor ke marah kita tak berapa perasan sebab loghat percakapan dia lebih kurang sama....

Berbalik pada sifat marah, bapak mertua aku memang pemarah orgnya, sikit2 nak marah..tapi aku tak pulak kena marah, sebab aku jurus ( mak mertua aku kata la, bukan aku kata...heheheh )...bapak aku pun garang, tapi dia org jawa perak...

Pengalaman aku masa duduk di kelantan, org sana memang peramah dan bila kita tanya, pastu dia tau kita org luar, dia tak kedekut membantu....

so kalu nak kata org kelantan tu panas baran, aku rasa org Penang lagi panas baran ( sebab makan kari dan kena panas laut )...hehehhe...

Pasal Tunang yg marah tu, mungkin dia marah bersebab...kalu tak buat salah mungkin dia tak marah..lagi satu kalau dia marah kita diam je sampai dia sejuk....pas tu cakap macam biasa, macam takde apa2 yg berlaku...klau salah kita, mintak maaf....
Namun begitu nasihat tuk si tunang, jangan la dok marah2 selalu, hargailah dgn apa yg kita ada, terutamanya org perenpuan la nak mengandungkan zuriat kita...

Amboi panjang macam satu entry komennya...hehehhe

Miss Shikio said...

kalau dia tgh marah kita jgn lawan balik

maybe tunggu kemarahan dia reda dulu then slow talk balik, waktu tu lah pikiran si dia boleh terima apa yg kita ckp

hahahah~ tak tau betol ke x

Ct Aja said...

@Fadzli Amir
wah panjangnye, boleh copy wat entry...hi3... mekasih en fadzli, hrgai sgt2 nsht2 tu.. mekasih sudi kongsi d bagi pendapat....

Ct Aja said...

@Miss Shikio

Betol la 2 Miss Shikio, mgkin sy yg xtau nak kawal keadaan...thanx yek sudi kongsi..

Muhammad Burn said...

lelaki kelantan bukan panas baran. tapi bajet gangster. maaf. bercakap berdasar pengalaman. tapi bukan semua. hanya insan2 yang tak pernah keluar dari negeri kelantan, tak pernah tengok dunia luar.err, tapi lelaki kelantan dgn pmpn, ok sokmo!

nik rosmawati said...

akak org kelantan.lelaki kelantan tak de la garang pun.family akak mmg ramai org kelantan.semua bergantung pada individu.tak boleh la nak nilai manusia ikut negeri.tu tak adilkan.setakat kenal dua tiga lelaki kelantan, tak boleh la nak judge lelaki kelantan ni garang kan.

nova_leverage said...

ade laa jugak sikit sikit . coz baru baru ni ade pegi pasar siti khadijah . sorang pakcik yang jual cincin tampar sorang laki banyak kali . kononnye laki tu curi cincin yang pakcik ni jual . ramai orang tenangkan . tapi pakcik ni still tampar tampar tourist ni . then ade budak cakap kat pakcik tu , die nampak laki tu dah bayar untuk cincin tu .

p/s : laki tu type metroseksual . so laki tu memang pakai banyak cincin . sepatutnye pakcik tu tak terus tampar laki tu . tanye elo elok kan baik .

Nisa Halim said...

Saya kawan dgn lelaki kelantan, dia mmg garang..kalau marah mmg kene maki punya r..slalunya dlm phone, kalau x tahan sgt dnga saya mmg letak je phone tapi masalahnya dia akan contact mak saya n maki mak saya plak..mmg pening r..diorng ni mmg sgt berani r..jenis ego tinggi..kalau mkbpk saya tu mcm mainan je dia buat

Nisa Halim said...

Saya kawan dgn lelaki kelantan, dia mmg garang..kalau marah mmg kene maki punya r..slalunya dlm phone, kalau x tahan sgt dnga saya mmg letak je phone tapi masalahnya dia akan contact mak saya n maki mak saya plak..mmg pening r..diorng ni mmg sgt berani r..jenis ego tinggi..kalau mkbpk saya tu mcm mainan je dia buat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...