Kemampuan~~~~


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia

Bila sebut soal kemampuan, saya kagum dengan seorang staff di sini, gaji bersih dia RM 800 + suami 1200 = RM 2000..... ada 1 kereta waja, anak 2 orang...... Tapi saya tak tau macam mana dia manage duit dia...... Dia ber-4, saya seorang, Kalau pada saya duit tu tak lebih dan tak kurang...hanya cukup-cukup sahaja.... Nak kata saya banyak hutang PTPTN+MARA, tapi dia pun perlu bayar kereta gak setiap bulan......Boros sangat ke saya ni...................





35 comments:

Papa Mifz said...

lain org lain komitmen nyer...

KhaiRin said...

brg kali mereka ikhlas bekerja.sbb tu Allah beri nikmat kecukupan buat depa

El-Janna said...

hehe.. erkk? boros kot

J.Syazwana said...

eh eh seyesly cukop ???
sangat kagum okey.
saya yang single ni pon gaji camtuh cukop2 je.
kenapa mengapa ???
Y_____Y

syahirooAhmad said...

hehehe.. bulan2 kene ade saving.. kalau tak susah masa depan..

Juliet_iRa~" said...

mungkin ada income lain?huu

pelik juga kan..

Gen2Merah said...

ehehehe.. saya pun penah terfikir gak macam tu.. kawan2 lain, gaji biasa2 je, tapi pandai manage duit utk keluarga dia...

saya yg bujang2 mcm ni pun salu boros, duit gaji entah lari ke mana.. ehehe

aimi said...

hihihih biler hidup berdua nt mesti akk akn pndai berjimat =)

fazrulnoor said...

mmg pelek mcmnae org yang gaji kecik boleh survive kan

deeya said...

betol ! ade orang gaji 5 ke 6 ribu sebulan , tapi tetap rase tak cukup .. ade orang gaji ngam2 seribu je sebulan tapi sentiasa rasa cukup .

mungkin keberkatan/barakah yg Allah bg kat setiap hamba-Nya berlainan kot . huhu ~

khaifaiz said...

mungkin ada pendapatan lain tu

Fyqa said...

mgkin juga ada pndapatn laen

Daddylicious said...

peh hebat tu dia jimat cermat...

zati embong said...

jat rasa dia betul2 pndai manage duit. kira displin la.kalau jat walaupn da tekad, tp fail jgak. terboros jgak.tp nk kahwin ni xleh da mcm 2.kena betul2 mnympan.

ikatankasihku said...

kene pandai bajet..org susah kdg2 kita tak ta pon..kan..

~SaL IjOu~ said...

rezeki dtg dari celah2 yg x disangka bg org yg ikhlas bekerja~dgn izin Allah~ =)

dill said...

by hook or by crook die kene berjimat cermat utk famili kan. die ade perancangan kewangan yang baik

dill.

budak penjara said...

kena pandai bajet la..wt masuk lam bajet 2013 pon boley..hehe

msredcheesecake said...

Mengaku je la boros.... Hheee... Penyakit kita sama....

aimie amalina said...

hehee
kalo jadi kat mimi
pon payah jugak nak manage duet
tap sebenanye boleh
kene kawal perbelanjaan :))

dhiera said...

pernah baca tak pasal seorang hamba allah ni sangat taat kepada allah dan rezeki sangat dimurahkan walaupun gaji bersih dia sikit? saya lupe baca kat mana. yang penting, keberkatan~

TwIstiEs*meSti Mau* said...

memang boros tol laa mak cik niii....hahahhaha....erm,sorry lama tak updated...busy~~~~~~~!!!

:D

Abg Stalker said...

srh mak simpankn duit kita. :D so tiap2 bulan masuk lebih ckit.biasanya org tua ni pndai simpan duit sbb diorg kedekut.hahaha

Rtp Farra Arisha said...

menabung adalah solusi yang terbaik untuk mengelakkan segala pembaziran! :)

teha said...

hebat laa die bole survive.. hehe

EpoLღKekunangpelangi said...

Kadang belanja untuk perkara yang tak perlu itu yang kita tak sedar. Bila dah nazak, tunggu akibatnyalah. kan? ;p

delarocha said...

orang kawen ni murah rezeki

semutsengal said...

besar periuk, besar kerak.


lalalalalalla.

Tea said...

kita hanya nampak keupayaan org... syukur akan keupayaan kita... apa yg termampulah

aleen aiden said...

waa,kagum juga.lagi2 duduk kat bandar,memang perit.hu3

Zul & Azizi Boarding Pets said...

salam CT,

Pe2 hal pun kena beringat lor....yang penting hutang tu tetap kena bayor...anyway nice info & blog to sharing..

BTW kami dah follow blog CT, jangan lupa singgah & follow blog kami lepas ni ye.. :-)...TQ

www.mylovely-cats.blogspot.com

ⒷⒽⒶⒾ ⒸⓄⓄⓁ said...

Uhhuhhh~~ Nanti saya kena gk Bayar Hutang Ptptn :P

nurkaloi said...

ok suka entry ni
kaloi pun cam aja jugak
byk mane pun duit still tak ckup jugak kann

tp orang kate bile dah kawin
share evryhing ngan suami semua jadi ckup entah laaa heheh

Apik Pehe said...

hehehe..kalo masak kat rumah memang lagi murah..jage duit tu..pok kang..hehehe

Miz Novexx said...

mereka kan dah ada anak, mungkin mereka berjimat menguruskan wang untuk kegunaan anak2 ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...