CARA SAYA MEMPERBANYAKKAN SUSU BADAN

Assalamualaikum..

RAsanya kalau diberi peluang, semua ibu ingin susukan anaknya sendiri sehingga paling minimum 6 bulan, tapi banyak faktor yang menyebabkan azam tak kesampaian.... Samala seperti saya..Anak sulung dulu sampai 2 bulan sahaja sbb si kecil menangis nak botol...confuse antara direct feeding dan botol susu... hakikatnya saya menyesal sbb cepat berputus asa waktu itu... Untuk second baby dari awal sy berazam akan susukan baby sehingga 2 tahun......

Awalnya semasa dalam pantang, susu memang banyak, sehingga terpaksa menggunakan kain untuk menghalang baju dari basah..asyik tukar baju jekkan.... alhamdulillah sambil-sambil tu dapat la jugak kumpul buat stok... Tapi yang tak seronok selepas 3 bulan cuti bersalin, bila dah start kerja susu dah semakin kurang.... kalu dulu boleh penuh satu botol, sekarang dah 2-3 oz sahaja.... tapi saya tak PUTUS ASA, pam jugak kat office, campur dengan stok semasa dalam pantang kat baby sitter... Stok semakin kurang susu pun tetap kurang.... dah macam-macam saya makan ikut petua cik google... carrot putih, horlick, susu, nestum, kurma, soya, ulam, dan macam-macam lagila... tapi still sama... 

Ok masa untuk berganjak dengan cara lain... saya cari ubat di farmasi.. nama ubat tu MOTILIUM.. katanya makan 3x sehari... Tapi nasib tak menyebelahi saya sbb ubat tu tak memberikan kesan.. yang sedih waktu tu bulan puasa, si kecil menangis tak cukup susu.. terpaksa berbuka 2 hari....dan yang paling sedih terpaksa campur susu tepung dulu terutama waktu tengah malam, sbb si kecil kuat menyusu..

 MOTILIUM

Ok tukar lagi, rakan sekerja bagi satu jenis ubat, katanya dia makan ubat tu terus jadi bengkak... nama ubat tu METOCLOROMIDE.. tapi sayang ubat tu pun tak beri kesan pada saya...

METOCLOROMIDE

Ok rasanya dah tiba masa korbankan sedikit duit untuk cari ubat di medan social, cari testimoni yang mana rasa ok... akhirnya saya jumpa page MAMOM HERBAWORK...Wlupun mengambil masa 2minggu juga, alhamdulillah kahirnya berjaya.... Namun dalam masa yang sama jangan kita lupa pada Dia.... Ikhlaskan diri, berbaik sangka dan minta dari NYA...ALhamdulillah.... terima kasih Ya Allah, terima kasih jgk MAMOM HERBAWORK yang membantu... Semoga mommies di luar sana berjaya juga...

MAMOM HERBAWORK


DOA BANYAKKAN SUSU
p/s:copy paste dari cik google

2 comments:

ejulz said...


Entry terkini.. Jemput singgah "Lantai Cilik Musim Ke-3"


Aniey Yusoff said...

Alhamdulillah..doa itulah kunci yang paling utama disamping tak putus asa usaha dan keep on giving!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...