TEMUDUGA PEMBANTU MAKMAL SPP

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah 20 Jun 2013 di panggil untuk temuduga pembantu makmal C17.. Meh nak kongsi kan sedikit pengalaman temuduga SPP.

1)   Temuduga adalah secara berkumpulan, biasanya dalam 5-7 orang sekali masuk.

2)  Sebelum hadiri temuduga pastikan dah susun dokumen seperti yang dia nak.

3)  Antara soalannya:
a.   Perkenalkan diri dan nyatakan kenapa kami harus mengambil anda untuk menjawat jawatan tersebut.
b.   Tugas pembantu makmal
c.   H2O
d.   Jenis Asid
e.   Hemoglobin
f.   Klorofil

4)  Kepada yang ada sijil diploma@ijazah@lain-lain, pasti tertanya-tanya perlu ke untuk berterus terang ada sijil-sijil tersebut ke tidak, yela syarat kan SPM. Ok pengalaman diri sendiri, masa memperkenalkan diri, saya berterus terang bahawa saya mempunyai sijil-sijil tersebut, dan jawapan penemuramah……………………….”Saya sebenarnya tak galakkan orang yang ber graduate minta kerja ni, sayang dan takut kerja separuh jalan” . So pada yang nak interview tu, terserahlah apa keputusan, yang penting kita berserah pada Allah SWT.

5)  Biasanya bila dah habis penemuramah akan tanya ada apa-apa soalan. Masa tu cubala promote diri sikit, tak pun at least  tanya je bila jawapan Berjaya/Gagal interview tu..jangan lupa gelaran penemuramah, Dato ke Tan Sri ke pape jela…



Itu sajala nak di kongsikan. Selamat Berjaya pada yang terpilih untuk temuduga.


Note: Sebelum temuduga ada seorang calon duk di sebelah pegang carta organisasi, nampak cam tak nak baca dah so mintakla nak pinjam sekejap.. tau apa jawapanya?? TAK BOLEH.. hahaha, terus simpan nota dia. Nasihat saya, tak payahla nak kedekut sangat, tolong menolongkan amalan mulia.. kita tolong orang, nanti Allah tolong kita plak..Fikir-fikirkan lah..


98 comments:

Umie Artoqiemie said...

banyak tips berguna ni. Semoga berjaya. ameen. amboi org tu kede nye..

I'm a y o k said...

Huhu sy dpt gk bln 7 ni..tkutla. de dgree tp xthu nk gtw ke x

I'm a y o k said...

Huhu sy dpt gk bln 7 ni..tkutla. de dgree tp xthu nk gtw ke x

semutsengal said...

wahhh. SPP tuu, ok gudluck heh

Khai♥Rin : anies said...

All the best!
P/s apa khabar?

Tukang Karut said...

muka spa yang inteview tu macam mana... senyum ke masam ke???

FIRASH90 said...

wah!!! dapat jugak 2/7 nie...gementar rasenyer....

etas etassa said...

hmm...serba salah jugak...bagitau ada degree nanti tak dapat plak..tapi...kalau dah rezeki, ada degree pun boleh dapat jugak..gud luk untuk yang gi intebiu... buat yang terbaik..terima kasih info ni sangat berguna.

aku punye cerita (: said...

Tau tak bile keputusan akan keluar?

aku punye cerita (: said...

Tau tak bile keputusan akan keluar?

Ct Aja said...

@Tukang Karut

Muka tak bersalah..hi3

Ct Aja said...

@aku punye cerita (:

sorry xtaula bila keluar...

Ct Aja said...

Terima Kasih & g.luck pada yang dapat..

aimi adilah said...

eh truk nye org tu.... sbr je lah...... =(

Cikgu Din said...

keputusan dah keluar kat laman web spp

Cikgu Din said...

keputusan dah keluar kat laman web spp

Ct Aja said...

@Cikgu Din

TERIMA KASIH CIKGU....

FIRASH90 said...

ALhamdulillah !!! Dapat...cume tggu surat lapor diri jew ...Thnks sebb bnyk mmbntu dlm blog nie semasa nk hadir Interview hari tu...

siti sarah Naim said...

Alhamdulillah dapat jgak....

adam said...

alhamdulillah dpt...tggu surat lapordiri..bila agaknya keluar surat tu..

FIRASH90 said...

tula..nk tanye biler yew surat tu sampai....takut xsampai jew...heheh..

adam said...

setiap minggu call bahagian sumberr manusia kpm..jawapannyya call baliik minggu dpn...dh 3 minggu call..x tau jugak...

nor ifah said...

emm...spe yg tau ble surat nksmpi ni x sbar nk thu posting kt ne adoii..ade spe2 dh dpt ssurt blum??tkt surat x smpai jee emm

FIRASH90 said...

tula pasal..sape2 ade information terkini sila update disini yew....hehehehehhe....

adam said...

firash90 dan nor ifah temuduga kt mn hr tu...sy kt tganu...

ucu ain said...

alhamdulillah, bjaye utk temuduga tu...sape2 tau tntang surat lapor diri, pls update ye..risau nih, psal penempatan..huhuhuhu

aida amirul said...

sya interview di perlis pn xdpat srat g.msh tertnggu2 bila abg posmen nak atar srat hehe

FIRASH90 said...

Adam..saya temuduga di Johor....

Wannorhanis87 said...

Sy temuduga kt kelantan.. sy smpi lambat,ptt kul 730, tp 830 bru smpi.. sy igt mcm spa, xpe smpi lewat sket.. rupanya spp ni lain.. siap kna marah ngn akak yg handle file2 kt dpn bilik interview tu.. sedih sgt die malukan dpn calon2 lain.. smpi skrg igt muke akak tu.. pulak tu, sy xfotostat sijil2 koQ.. sbb sy xtau sijil penghargaan yg die tulis dlm senarai dokumen yg diperlukan tu ialah sijil koQ sbnrnya.. igtkn sijil2 spesel mcm ikhtisas ke, ape ke.. pas akak tu amik file sy, semak2, xsmpi 5minit, trus kami dipanggil masuk berenam.. masuk2 tgk Tan Sri Dr. Zulkurnain sendiri yg jd panel.. pehh bedebau! hihii.. alhamdulillah, berjaya.. mungkin berkat hari temuduga 19/6 tu, anak sulung sy genap 3bulan hari tu.. memg historic la 19/6 2013..
aritu sy call bahagian pengambilan kumpulan sokongan spp, die ckp surat skrg ade pd KPM,tp penempatan xde tulis dlm tu, hny ade tarikh lapor diri.. penempatan kna tgu hari terakhir kursus induksi, bru die announce kite dpt skolah mane.. xtaula btl x.. wallahualam...
by the way, tahniah kpd semua calon yg berjaya.. jumpa anda di kursus induksi! ^______^Y

adam said...

wannorhanis bila dia bg tau tarikh lapor diri tu...share ckit...

adam said...

semalam tgh hari sy call hr kpm..dia kata x usik ape2 lg berkaitan pembantu makmal ni..dia nk settle kan PAP dulu..( pembantu am pejbt)..pastu dia tnya yg temuduga bila...sy ckp pd 19/6 hr tu..dia x proses apa2 lg...and then tnya proses bila...jwpbya...x tahu lg..boleh gtu...haishhh...

FIRASH90 said...

hem..macam tu mmg lmbt la jawapannyer kalo belom diproses lg..adui....

ucu ain said...

maksudnye tarikh lapor diri pun xtau lagi ke nih...rasenye mcm dh bkurun je menunggu..huuhuhu...nk proses bhenti keje yang skang pun was2...adeh...

nor ifah said...

adam sy nor ifah interview hari 2 kat perak 4/7..tpi surat x dpt lgi..sy ade coll pihk spp..depa ckp surat dlam peroses dlm mse sebulan tpi klau dlm mse sebln msih x dpt surat dpe ckp surh coll lgi utk pengesahan...emmm dh x lrt nk tunggu ni..adoiii..huhuhu

adam said...

nor ifah..surat dr spp mmg x dpt..sbb spp akan anta surat tu ke kpm terus.. spp hanya urus temuduga shj..pastu segala surat2 suma dr kpm...so kena tggu lah ye...

diari seorang isteri said...

sy pn dpt gak... dh anta surat resign pun.. sbb notis kena 2 bulan

diari seorang isteri said...

sy pn dpt gak... dh anta surat resign pun.. sbb notis kena 2 bulan

ucu ain said...

marilah kita sama2 sabar menunggu ye kwn2.. :)

nor ifah said...

hai korg semua nk tya knpe portal spp yg iklankn utk semakan keputusan temuduga pembantu makmal x ade dh...ek?mereka dh tutup ekk?

adam said...

nor ifah...untuk keputusan temuduga tu spp iklankn untuk 3 minggu je...so lepas 3 minggu x de lg dh...

sitinor ainshah said...

Haiiii

sitinor ainshah said...

Keputusan lapor diri utk selangor 2 oct ni... Saya col kat 1 malaysia...dieorg bantu smbgkan talian ke KPM... ORG KPM kata surat smpai mggu ni..Ins Sha Allah

ucu ain said...

tarikh lapor diri setiap negeri semua sama or bbeza ye?ada sape2 tau x?nk bagi surat bhenti keje pun serba salah dibuatnye....huk3

nor ifah said...

ooo..iya ke adamm..hihi...dh 3minggu ekk..sy igt bru 2 minggu hai maklumlah surat x smpai2..ni perasaan tanda tya bilalh surt ni nk smpii...isauu..huhuhu

ucu ain said...

ada sape2 kat sini yang interview d melaka or johor x? update to me any info plsss.....td try call kpm, pyh sgt nk dpt person in charge....huhuhu

adam said...

siti call n tanya cm mn kat org kpm tu...hihihi x pndai nk tnya...share ckit.

a q i l ah said...

Ade sape2 interview kat putrajaya x??...risau daa nie ..surat xsmpai3...tiap hari cek surat ..:'(

a q i l ah said...

Ade sape2 interview kat putrajaya x??...risau daa nie ..surat xsmpai3...tiap hari cek surat ..:'(

Aziera Salim said...

Sy intrviu kt n9 alhamdulillah dpt tp ble nk dpt srt rasmi x thu la adoii nk hntr notis pon x thu ble nk bg ni Sape ad info trbaru update Ye thanks

Aziera Salim said...

Sy intrviu kt n9 alhamdulillah dpt tp ble nk dpt srt rasmi x thu la adoii nk hntr notis pon x thu ble nk bg ni Sape ad info trbaru update Ye thanks

ucu ain said...

BARU JE CALL KPM TADI..SURAT SEMUA BARU NK POS HARI NI...LAPOR DIRI ADA 2 DATE...2 & 3 OKTOBER..TUNGGU JE LA SURAT UTK TAU KITE DPT TARIKH YANG MANE...SO JANGKAAN SURAT AKN SMPAI DLM NEXT WEEK YE KAWAN2... :)

adam said...

lega dgr ucu ain...so next week tggu en posmen dpn pintu je la ni setiap hr...

adam said...

biasanya pos laju ke pos biasa ye surat tu....

Aziera Salim said...

Lapor diri setiap negeri Sme ke x ye..td Sy kol kpm Dyorg ckp 2/3 okt ni srt rasmi dpt tp x sure la btl ke x.ble nk kol direct kt incaj yg uruskn x bragkt

Aziera Salim said...

Mkne Nye setiap negeri lain2 trikh lapor diri Nye,adoii serba slh nk hntr notis benti ni

Aziera Salim said...

Sy kol td ssh sgt nk dpt

Aziera Salim said...

Sy kol td ssh sgt nk dpt

Aziera Salim said...

Mkne Nye setiap negeri lain2 trikh lapor diri Nye,adoii serba slh nk hntr notis benti ni

Aziera Salim said...

Lapor diri setiap negeri Sme ke x ye..td Sy kol kpm Dyorg ckp 2/3 okt ni srt rasmi dpt tp x sure la btl ke x.ble nk kol direct kt incaj yg uruskn x bragkt

ucu ain said...

2/3 oktober tu date lapor diri..maksudnya de yang lapor diri 2hb n de yang 3hb...mayb next week surat smpai la tu sebab semalam (12/09/13) br diorang post..so, leh la bgi notis bhenti keje 2weeks ye... :)

FIRASH90 said...

saya baru terima surat lapor diri tadi...poasmen hantar melalui pos laju...saya dr JOHOR...kene lapor diri 3 oktober nie...lokasi lapor diri putrajaya...mak aii betul2 jauh..hoho,,nmpk gaya nyer kene naik KL laaa....huhu...

@dDy@ said...

adik sy pun baru dpt surat lapor diri tu.. sama gak. 3/10 kat putrajaya

Nur Firdaus said...

firash: dlm surat 2 ada tulis x pas lapor diri 2 ada kursus induksi ke apa ke?? tlg share ckit..nak prepare je...thanks

Nur Firdaus said...

korang mana2 yg dah dpt surat 2 ada x krusus pas lapor diri??

@dDy@ said...

by de way.. congrats tuk yg berjaya tu...

adam said...

wah firash dh dpt..sy yg berdebar2 plak ni...ganu cuti plak jumaat sabtu..so posmen pn cuti..tgu hr ahad la ni....hummm

adam said...

leganya rasa ye bg yg dh dpt surat lapor diri tu..nmpaknya sy kena bersabar lg ler...ahad ni cuti plak 15 sept hr msia..isnin ler jwpnya...hummm

[5rUs] said...

Alhamdulillah surat sy pn da smpai.. sy dr JOHOR, lapor diri kat Putrajaya ....

FIRASH90 said...

dlm surat tu xdew kursus pon..just taklimat lapor diri dan penempatan sahaja..satu hari jew..kalo mcm saya 3hb tu satu hari la..dr pagi sampai ke ptg..dlm surat tu siap ade jadual perjalanan taklimat lapor diri tu selame satu hari....last sekali ptg tu nnti penutup baru dye bg penyerahan surat penempatan...>>> 5rUs??? johor area maner tinggal..hehehhe

a q i l ah said...

Alhamdulilah Daaa Dpt surat lapor diri 2 okt di Putrajaya :)

Nur Firdaus said...

aqilah dari negeri mana??

tengku aisha said...

lpor diri kt putrajye..2hb 10..cuakk

adam said...

saya lapor diri kt putrajaya jugak..3 hb/10..

a q i l ah said...

Sy interview aritu d putrajaya :) selangor..

sueya said...

hai..sy pom da dapt durat lapor diri 2 oct kat putrajaya...

FIRASH90 said...

adam??? nnti kite berjumpe di putrajaya 3hb nie yew..Inn shaa Allah...

adam said...

in sha allah ye firash90.. kalau tjmpa...hihi skng duk cari2 tmpt tggal je ni...paling kurang 2 mlm nk stay putrajaya...leh bercuti smbil melapor diri...humm

tengku aisha said...

cer korang sume msuk group forum perdana team pembantu makmal kt facebook..leh tau sape y g 2hb or 3hb oktober kt putrajye..leh kenal2..

diari seorang isteri said...

salam... fairus, sy pun interview kat johor... dh dpt surat lapor diri pd sabtu 14/9 aritu... lapor diri kat putrajaya 3/10 ni... so nnt kta berjumpalah ye... fairus johor area mana? saya batu pahat

faiz muar said...

Btol2.. add sy kt fb, ni email sy, faizmuar88@yahoo.com

faiz muar said...

Sy lapor dri 2 hb..

faiz muar said...

msg sy yg anda PM bru yg akn lpor dri di putraya..

ucu ain said...

Alhamdulillah,surat sy pun dh dpt..lapor diri 2 okt kat ptrjaya..

ucu ain said...

Alhamdulillah,surat sy pun dh dpt..lapor diri 2 okt kat ptrjaya..

aida amirul said...

sya lapor diri 3/10/2013 di putrajaya

hamba kerdil said...

salam.sy dpat jugak,kene lapor diri 3.10 ni.ade sape2 x yg intrview kt kuantan baru ni?

a q i l ah said...

Salam nk tanyee yg Medical Cheup Tue kan ..kena Xray sekali Ke?

nor ifah said...

hai korg smu sy lpor diri 3oct ni..kt putrjya jgkk tpi nk tya medical checkup 2 nk xray ke?tpi x tulis pon...

Miss-Yuyul said...

medical check up kena xray skali... tp nk tny y akuan bersumpah tu nak wat kat mana ye? mahkamah ke?

nor ifah said...

iya ke? tpi sy tya encik zaidi yg tglkan no telefon kat dlm surat 2 die ckp x yh wat xray?? mane stu yg betul ni isau lah ade spe2 bolh bntu x?? sy dlm kemuskilan ni tgl bpe hri je ni nk wt xray pon ambk mse 1 minggu kn??

Kambing Podeh Farm said...

Hai korang2...sy pon berjaya n lulus...lapor diri 2hb ni...yg pasal xray tu sy da buat daa..

Cikgu Din said...

saya dh siap semua medikal n sumpah..free je..medical memang kena xray sb doc nk cek..doc yg akan simpan xray tu..wat kat klinik kerajaan yg beso mcm sy kat klinik grentown ipoh..satu hari je siap semua..gi kinik kerajaan ye..jgn gi swasta rugi woo..dh dpt keje kerajaan manfaat lah ye..sapa dari ip0h 3 hb ni ke putrajaya leh sms saya kalau nk gerak sekali naik keta saya..

a q i l ah said...

Sy pun daa call tanye Perlu xray ke...die Ckap Xyah xray ....adoi perlu ke Ni.??

azha mohd said...

salam kawan2..sy lapor diri 2/10 kt putrajaya...klau sape2 dpt dkt area selangor(Klang-sabak bernam) call saya Hairul-0192308345 klau nak "TUKAR SAMA SUKA"

Wannorhanis87 said...

Salam semua...calon yg berjaya temuduga pembantu makmal SPP mesti dh siap prepare utk lapor diri kn...sy pon dh bersedia lapor diri 3oct kamis ni...sy dr klantan, igt nk btolak esok ke sana...
tp dgn x diduga, dgn sume preparation yg dh siap, pagi td, sy dpt panggilan dr HR agensi nuklear malaysia, bgtau sy dpt offer sbgai pembantu makmal c17 disana, sy diminta lapor diri 8oct minggu dpn...macam mimpi...Alhamdulillah syukur...sbnrnya sy pernah pegi interview pembantu makmal bawah SPA awal tahun aritu, resultnya sy adalah calon simpanan...dh hampir stahun dh simpanan..xsangka pulak dapat time ni, beza brp hari je dgn tarikh lapor diri SPP...rezeki kn, Hanya Tuhan je yg tahu...nmpknya xhadirla masa lapor diri SPP kamis ni, sbb smua ahli keluarga setuju sy terima pembantu makmal bwh SPA ni...ape2 pn, selamat maju jaya kpd smua pembantu makmal c17 SPP...selamat bekerja! ^_______^Y

Normizan Nordin said...
This comment has been removed by the author.
Normizan Nordin said...

Alhamdulillah.. Tahniah.. :)
Dari
Jawatan Kosong Kerajaan

Junkyo No Hikari said...

assalamu'alaikum... ibu saya pun risau sebab saya dapat tawaran untuk spm tapi dah ada diploma, rasa kena terus terang jugak hurmmm TT^TT

Thanks :)

dia full malay ke soalan? ke english? or rojak? XDD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...